Keresés

 

Beszámoló

Beszámoló
 
a Batthyány Általános Iskola és Sportiskola Egészséges hét c. projektjének megvalósulásáról
 
(2013. nov. 18 – 22.)
 
Már több mint tízenkét éve hagyomány iskolánkban november végén az Egészséges hét megrendezése.
 
Ebben a tanévben november harmadik hetét választottuk a tanórai iskolai projekt lebonyolítására
 
A hagyományos városi vetélkedőt a projekt második napjának délutánjára szerveztük meg. (nov.19.)
 
Nyolc iskola négyfős csapata vett részt a játékos vetélkedőn.(Tárnoki II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, az érdi iskolák közül: Bolyai Általános Iskola, Érdligeti Általános Iskola, Gárdonyi Általános Iskola és Gimnázium, Mariánum Általános Iskola, Kőrösi Általános Iskola,Teleki Általános Iskola, Batthyány Általános Iskola és Sportiskola.)
 
A városi vetélkedő feladatai követték a hagyományokat. Volt TOTO, reklámírás, és annak bemutatása; egészséggel kapcsolatos közmondások magyarázása, most mutasd meg, egészséges étvágyfalatok készítése.
 
A versenyt a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, nyerte meg. Második holtversenyben a Mariánum, és a Kőrösi Általános Iskola lett.
 
A projekt 2013. november 18 – én kezdődött, az értékeléssel, jutalmazással együtt november 22-án fejeződött be.
 
Ebben az időszakban a tanítás – tanulás projektmódszer alapján történt, a tavalyi tanévben megkezdettek alapján. Délután helyett a délelőtti, tanítási időkeretet használtuk fel az idén is. Az ok az volt, hogy az előző években a különböző délutáni rendezvények nem jutottak el minden egyes tanulóhoz. Az egészséges életvitel megtanulása pedig napjainkban mindennél fontosabbá vált.
 
Minden tanóra az egészség egy – egy területéről szólt, évfolyamonként meghatározott témában. De meghívtunk előadókat is, egy – egy témában.
 
Az érdi ÁNTSZ – től dr. Matthysovszki Melinda a nyolcadikosoknak az AIDS - ről, Pozsgainé Csehi Mária pedig a a dohányzás veszélyeiről tartott interaktív előadást. Védőnőnk, Sauerné Foki Melinda pedig a második évfolyam tanulóinak az öltözködés fontosságáról beszélt. A 3. osztályoknak a táplálkozásról, az 5. évfolyamnak az elsősegély lényegéről, tennivalóiról szintén ő tartott tájékoztató előadást.
 
Az előkészítés időszakában több megbeszélés történt pedagógusok részvételével, valamint a diákönkormányzatban résztvevő gyerekekkel, védőnővel (október 9., november 6., 10., 15.)
 
Évfolyamonként a következő témákban mélyülhettek el a gyerekek:
 
1.évfolyam: tisztálkodás
 
2.évfolyam: öltözködés
 
3.évfolyam: helyes táplálkozás
 
4.évfolyam: mozgás – sport
 
5.évfolyam. baleset, baleset megelőzés, egymásra figyelés
 
6.évfolyam: napirend, időbeosztás, életvitel
 
7.évfolyam: egészséges táplálkozás
 
8.évfolyam: életmód, életvitel
 
Az alsó tagozat számára a projekt napjai sok játékot, produktumot hozott.
 
Ezek értékelése pénteken (nov.22.) délután a diákönkormányzat képviselői, illetve felnőtt segítője, és a védőnő szakértő közreműködése által történt meg.
 
A felső tagozat pénteken (nov.22.) készítette el produktumait.
 
Amíg az osztályok dolgoztak osztályfőnökük vezetésével az osztálytermekben, a könyvtárban vetélkedő folyt, az osztályokat képviselő tanulók között. Néhány a feladatok közül: fogászati TOTO, igaz – hamis játék, „tapogatós”, „ízlelgetős”, magválogatós, hibajavítós.
 
Tulajdonképpen a folyamat volt a legjobb, a feladatok kidolgozása együttes élményt teremtett, és jelentett. Aki részt vett rajta, már nyert is, hiszen nincs jobb, mint az együtt megélt pillanatok, ezt nem múlhatja felül semmilyen díj, vagy jutalom.
 
Összességében elmondhatjuk, hogy tanulságos, eseményekben gazdag hetet tudhatunk magunk mögött újra.
 
A projekt megvalósulását az Egészségügyi Bizottság pályázati támogatása segítette.
 
                                                                   Kőnigné Ferencz Zsuzsanna
 
                                                                   projektvezető
 
Érd, 2013. december 7.