Keresés

 

Drogprevenciós előadás

Drogprevenciós előadás a Szepes Gyula Művelődési Központban
 
Nemrég kérdezte az osztályfőnökünk (Kőnigné Ferenc Zsuzsa néni) hogy mit szólnánk ha elmennénk egy drogprevenciós műsorra 2012.04.12-én, persze a délelőtti órák után. Elmondta , hogy a másik osztállyal mennénk akinek az osztályfőnöke Budiás Jutka néni. Ők benne voltak, így hát mi sem késlekedtünk, rögtön igent mondtunk rá. Így hát pár nappal később már ott is voltunk a Művelődési Központban.
 
Az egész egy jól kiválasztott zenével indult. Ez, vagy azért volt jó, mert így figyeltünk, vagy mert ők is szerették volna utolérni magukat az elvégzetlen dolgaikkal kapcsolatban. De bárhogy is volt, tetszett.
 
Az úr a nevével kezdte. Én személy szerint egy kicsit meg voltam szeppenve, ugyan is nem tudtam hogy olyan név is létezik, hogy Globusitcki György (O.O). De ahogy anyukám mondaná, ez is egy név.
 
Sokaknak túl bonyolult volt ez a név és mesélt arról, hogy amikor még fiatal volt és beszéltek hozzá úgy szólították Globu, amikor pedig kizavarták a teremből az iskolában., Sitcki!!! (mint ahogy macskának mondani szokás…)
 
Azt is elmondta, hogy náluk körömvizitet tartottak otthon a szülei, és amikor lehetett koszos volt a körme,mert nem szerette tisztítani, majd később amikor már nagyobb lett, be is égett egy lány előtt is emiatt. Felajánlotta a körömkefekészletét is a fiatal srácoknak, hogy ők ne járjanak úgy, mint ő.
 
Mutatott képeket arról, hogy mi történik annak az embernek a májával aki cigarettázik. Borzasztóan nézett ki! Arról, hogy mit művel a drog az emberekkel. Egyszerűen tönkreteszik önmagukat az emberek ezekkel a szerekkel egy ideiglenes boldogság érdekében, mert bizony, ez sem tart örökké, ugyanis a szervezet egyszer megtelítődik és már csak a szenvedés marad hátra.
 
Szó volt arról,hogy a gyógyszerek ugyanúgy tönkretesznek, mint a drog, cigi, alkohol, kávé és a bélyegen az LSD, meg még sok minden amiről nem is gondolnád.
 
Egy lány az LSD miatt halt meg: az osztálytársai azzal piszkálták, hogy ő nem nyal bélyeget,s egyszer odaadták a bélyeget, s nem engedték visszaadni. A kislánynak a zsebébe maradt, s mikor egyedül volt otthon, -a panellakás sokadik emeletén- kíváncsiságból és a kiközösítés szomorúságától megnyalta sokszor a bélyeget. Rengeteg gyönyörű madárkát látott az ablak előtt, s úgy érezte szárnyai nőttek. Ki akart mászni az ablakon, de nem érte fel, ezért egy széket tolt az ablak elé, s a madarak után „repült”, ami sajnos halállal végződött. A rendőrök öngyilkosságot állapítottak meg, de később kiderült a boncoláson, hogy a szer hatása alatt volt.
 
Képeket mutatott arról is, hogyha elmegyünk egy buliba és kábítószert kevernek a poharainkba akkor milyen állapotba kerülhetünk.
 
Egy kamionos frontálisan ütközött egy személyautóval, csak azért mert a kamionos telefonált. A személykocsiban ülő 5db fiatal életét vesztette azonnal. A vezető volt a legidősebb, 22 éves, a legfiatalabb utas 18 volt. Amikor kivették a holttesteket a személyautóból „kiflibe” hajtották a járművet.
 
Egy fiú kézileg gyártott Joint, és utána pedig több társát meghívta egy találkozóra,s persze megkínálta ezzel őket. Kipróbálták, de sajnos nem várt hatást keltett, ugyanis a szer vadkenderből készült, nem pedig indiai kenderből. Ezt sokan összekeverik, még a hírműsorok és az újságok is. Ennek a hatása hasmenés, s sorban eltűntek futva a bokrok közé hogy „bizsereg” , a többiek pedig azt hitték „Ú milyen jó a hatása” míg rá nem jöttek hogy egy nagy tévedés áldozata lettek.
 
Meseszép tájakat, hoteleket láttunk, ahová ha nem veszünk cigit, egyéb káros anyagokat, és eltesszük a pénzt akár 4 év alatt annyi megtakarított pénzzel el is juthatunk. Ezen kívül több előnye is van: egészséges maradsz és így nem kell arra várnod hogy mikor műtik ki vagy át testrészeidet, sok élményed lehet, szép helyen lehetsz, lebarnulhatsz, és alig várhatod, hogy mikor mész ismét oda, arra a helyre. Esetleg lehet egy luxus limuzin Hammered is, de nem a balatoni.
 
Biztos szép belülről, remélem nekem is lesz hasonlóm.
 
Elbúcsúzás előtt ismét felajánlotta körömtisztítóit, aztán vége is lett a műsornak. Fáradtan keltünk fel székünkből, fájt a hátsófertályunk is, hisz 2 óra nem kevés idő, ráadásul az út is hosszú volt hazafelé, de megérte mert sok hasznos információt juttattak el hozzánk.
 
Írta: Bacskai Beatrix, Szabó Ágnes 2012-04-16
 
7.t osztályos tanulók