Keresés

 

Fejlesztés

Nem minden gyermek indul egyenlő eséllyel a tudás megszerzéséhez vezető hosszú, eleinte félelmetesnek és titokzatosnak tűnő, ám mégis számos apró csodát rejtő úton.
 
Vannak, akiknek komoly akadályokon kell átküzdeniük magukat, mert sajátos nevelési igényűek (SNI), beilleszkedési, tanulási vagy magatartási nehézséggel küzdenek (BTM), vagy nem sikerül szép tisztán ejteni csodálatos magyar nyelvünk minden hangját.
 
Nincs könnyű helyzetük sem nekik, sem szüleiknek, sem tanítóiknak és tanáraiknak. Minden segítség, biztatás elkél, hogy legyen erejük, kedvük megküzdeni a holnap kihívásaival is.
 
Számukra igyekeztünk segítséget nyújtani számos fejlesztő foglalkozás, csoportbontás, felvételi felkészítés biztosításával.
 
Érd Megyei Jogú Város Egységes Pedagógiai Szakszolgálata már több éve biztosítja sajátos nevelési igényű és a logopédiai fejlesztést igénylő tanulóink ellátását iskolánkban. Így a gyerekek helyben jutnak a szükséges szakemberek segítségéhez. Az idei tanévben Szabó Erzsébet gyógypedagógus tartja a fejlesztő foglalkozásokat, Kaczúr Brigitta – volt tanítványunk – a logopédiai foglalkozásokon segíti tanítványainkat.
 
A tanulási nehézséggel küzdő gyermekek számára kétféle fejlesztési lehetőséget is biztosítottunk az idei tanévben.
 
Az egyik segítség, hogy 1. évfolyamon csoportbontásban tanítja a magyart Erdélyiné Marosi Ildikó, Harthné Kiss Valéria és Dombi Gyöngyi, a 3. b osztályban Bilics Józsefné és Mazumelné Kiss Éva. A 2. a osztályban az írás tanítását osztotta meg Csizmadia Károlyné és Dombi Gyöngyi.
 
A másik, fejlődést segítő lehetőség, hogy délutánonként - az előző tanévek során már megszokott - fejlesztő foglalkozásokon tökéletesíthetik tanítványaink képességeiket, készségeiket. A foglalkozásokat Dombi Gyöngyi tartja. A szakmai felügyeletet és a szükséges segítséget – iskolánkkal már több éve együttműködve - Érd MJV Egységes Pedagógiai Szakszolgálata biztosítja.
 
Az 1. a osztályban Brunczvikné Máté Ildikó – minősített mozgásterapeuta – tart heti három alkalommal mozgásterápiát a faházban kialakított birkózóteremben.
 
Szintén ebben az osztályban varázsolja el a gyerekeket, a mesefáról hozott történeteivel - kéthetente péntekenként meseterápia keretében - Molnárné Bognár Éva gyógypedagógus. Így hallhatták már a gyerekek Kacor Király, A szamár és az oroszlán mesés történetét.
 
Plusz segítséget tudunk nyújtani a TÁMOP 3.3.2. pályázat keretében 7. és 8. osztályos tanulóinknak is, akik délutánonként magyar nyelv és matematika tantárgyakból felvételi felkészítésen vehetnek részt. A foglalkozásokat Bilikné Niczinger Éva, Szabó Margit és Dombi Gyöngyi vezeti.
 
Itt szeretnénk köszönetet mondani Dr. Kozaróczy Károlyné tanító, gyógypedagógus kolléganőnknek, aki hosszú éveken keresztül tanította, fejlesztette és minden lehetséges módon segítette, támogatta tanítványait. Köszönet Neki áldozatkész, lelkiismeretes munkájáért. Kívánunk Neki egészséget és aktív nyugdíjas éveket.
 
Dombi Gyöngyi